Google+ Followers

Sunday, 5 May 2013

PRU13: Johor akan kekal kubu kuat BN


JOHOR BAHRU: Selepas berkempen selama 14 hari, Barisan Nasional (BN) dan Pakatan Rakyat di Johor kini dalam pusingan akhir merayu sokongan untuk calon masing-masing pada pilihan raya yang penting ini. 

Mengikut peraturan pilihan raya, kempen perlu dihentikan pada tengah malam ini.
Maklumat balas awal menunjukkan Johor akan terus kekal sebagai kubu kuat BN meskipun dakwaan sebaliknya oleh Pakatan Rakyat.

Mereka bekerja keras untuk menembusi negeri ini pada pilihan raya kali ini yang diperkukuhkan oleh kehadiran pemimpin utama seperti penasihat DAP, Lim Kit Siang dan naib presiden PAS, Salahuddin Ayub ke Johor untuk mengegarkan negeri itu.

Kit Siang mencuba nasibnya di kerusi Parlimen Gelang Patah, yang juga kubu kuat BN, menentang Menteri Besar Johor, Datuk Abdul Ghani Othman.

Salahuddin yang selama ini bertanding di Kelantan, membuat keputusan berani untuk bertanding menentang penyandang Parlimen Pulai, Datuk Nur Jazlan Mohamed.

Calon BN bagi kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Kempas, Tengku Putra Haron Aminurrashid, berkata beliau tidak mahu membincangkan impian pakatan PAS-DAP-PKR untuk menawan Johor.
"Saya mahu menekankan apa yang telah dilakukan oleh BN untuk rakyat. BN sudah menunaikan janjinya kepada rakyat. Saya yakin Johor akan terus kekal sebagai kubu kuat BN. Tidak ragu-ragu lagi," katanya.

"Saya yakin pengundi akan menggunakan kebijaksanaan mereka untuk mengekalkan Johor di tangan BN. Ini tidak boleh dipertikaikan lagi," kata Tengku Putra, yang juga timbalan ketua bahagian UMNO Pulai.

Pengerusi Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat, Tan Sri Syed Hamid Albar, berkata harapan Johor kekal sebagai kubu kuat BN masih tinggi pada pilihan raya umum kali ini.

"Meskipun menghadapi cabaran sukar, penduduk Johor masih positif dapat mengekalkan Johor di tangan BN," kata bekas Ahli Parlimen Kota Tinggi yang tidak bertanding semula kali ini.

"Johor ialah kubu kuat BN. Tidak ada sebab mengapa kita akan dikalahkan. Malah di Gelang Patah, kami akan menang jika semua kita bekerja keras.

Beliau berkata, sepanjang 14 tahun menjadi Menteri Besar, Ghani melaksanakan dasar inklusif dengan semua kumpulan etnik mendapat perhatian yang saksama. - sumber BERNAMA

No comments: